image_intro_alt

"Możemy wygrać wojnę propagandową z Kremlem i Mińskiem, pokazując różnicę pomiędzy dyktaturą gardzącą życiem człowieka a demokracją"

Komentarz posłów Lewicy po spotkaniu klubów i kół parlamentarnych z premierem Mateuszem Morawieckim w sprawie polityki zagranicznej i bezpieczeństwa państwa.

Maciej Konieczny podczas konferencji prasowej powiedział:

Dzisiejsze spotkanie miało sens informacyjny i na pewno jest lepsze niż brak spotkań. Będziemy chodzić na kolejne, ale trudno w tej chwili dostrzec intencje wspólnej pracy politycznej, aby tak się stało, to musiałaby się odbyć Rada Bezpieczeństwa Narodowego.

Ta reakcja jest spóźniona, tak jak spóźniony był objazd premiera Morawieckiego po Europie. Rząd miał pełną wiedzę co się wydarzy na polsko-białoruskiej granicy właściwie od czerwca 2021 r. Napięcia międzynarodowe związane z ruchami wojsk rosyjskich także nie powinny być dla nas zaskoczeniem. Zatem ta polityka międzynarodowa powinna była dziać się od dawna.

Wkraczamy w ten bardzo trudny i niebezpieczny czas w sytuacji, w której Polska nie ma dobrych relacji z naszymi najbliższymi parterami i sojusznikami. Rząd stawiał na jakieś egzotyczne kontakty np. z Turcją Erdogana, która okazała się być sojusznikiem Rosji i Białorusi, czy też na słaby sojusz z Węgrami. To było raczej alibi dla swojej polityki wewnętrznej niż realizacja polskich interesów na arenie międzynarodowej i dzisiaj płacimy za to cenę.

Lewica na to spotkanie poszła z jasnym przesłaniem, że jeżeli chcemy skutecznie dbać o bezpieczeństwo Polski to potrzebujemy jedności na poziomie europejskim. Oznacza to wygaszenie sporów z Unią Europejską, wygaszenie konfliktów dotyczących praworządności oraz respektowania wyroków Europejskiego Trybunału Praw Człowieka. Wygaszanie konfliktu Polski z Unią Europejską jest naszą racją stanu, to elementarna część bezpieczeństwa Polek i Polaków oraz skutecznego realizowania naszej polityki wschodniej. Bez tego nie uda nam się dbać o niezależność Ukrainy wobec Rosji.

Zaapelowaliśmy do rządu o wygaszenie tych konfliktów, o cofnięcie się i uznanie, iż bezpieczeństwo Polski jest ważniejsze od partykularnych interesów PiS. Spotkaliśmy się odmową. Premier Morawiecki powiedział, że się zgadza, iż brak jedności w Europie i konflikt polskiego rządu z Komisją Europejską służy Putinowi i w związku z tym on liczy, że Komisja Europejska się wycofa. Nie widać żadnej refleksji ani gotowości na kompromis w interesie Polski.

Dziś rozmawialiśmy o geopolitycznej układance, o eskalacji rosyjskiej agresji, w której konflikt na granicy polsko-białoruskiej jest tylko elementem większej układanki, o istotnym znaczeniu propagandowym. Próbowaliśmy przekonać rządzących, że postawienie na maksymalne humanitarne działania oraz przestrzeganie praw człowieka, na pokazaniu istotnej różnicy pomiędzy brutalną dyktaturą Łukaszenki a demokratyczną i przestrzegającą praw człowieka Europą jest w interesie Polski. Jeżeli chcemy wygrać wojnę propagandową z Kremlem i Mińskiem, to musimy wyraźnie pokazać różnicę pomiędzy dyktaturą gardzącą życiem i prawami człowieka a demokratyczną i przestrzegającą praw człowieka Europą. I niekoniecznie to napinanie mięśni nam sprzyja i tu też nie znaleźliśmy się ze zrozumieniem.

Andrzej Szejna podczas konferencji prasowej powiedział:

Zostały nam ujawnione dane, ale z racji tego, iż zostały one objęte klauzulą tajności, to nie możemy się nimi podzielić. Premier chciał pokazać, iż koordynuje swoje działania z państwami bałtyckimi, jeżeli tak jest w rzeczywistości, to jest to dobra wiadomość. Nie mamy pewności czy rząd wyciąga prawdziwe wnioski z danych kontrwywiadu oraz tych, które przekazuje NATO, ponieważ nie mamy pewności czy rząd rozumie, jak ważna jest wiarygodność Polski na arenie międzynarodowej. Mowa tu zarówno o wiarygodności, która dotyczy praworządności i wywiązywania się z naszych obowiązków jako członka UE, kraju sygnatariusza Europejskiej Konwencji Praw Człowieka oraz członka NATO. Brak tej wiarygodności podważa wiarę Lewicy w skuteczność naszego rządu.

Rząd nie zamierza wycofać się z wojny z Unią Europejską, a jest to jeden z warunków koniecznych, abyśmy mogli być w tej UE wiarygodni, aby nasza polityka zagraniczna była przez wspólnotę wspierana. Rząd nie zamierza, tak jak postuluje to Lewica, skorzystać z artykułu 4. Traktatu Północnoatlantyckiego, który powinien być użyty już teraz, aby dokonać szeregu konsultacji, kiedy zagrożone jest bezpieczeństwo oraz spójność terytorialna jednego z krajów członkowskich.

Rząd nie zrozumiał, iż wniosek premiera Morawieckiego do Trybunału Konstytucyjnego o zgodność Traktatu UE z Konstytucją zaszkodził Polsce oraz naszym relacjom międzynarodowym. A wniosek Zbigniewa Ziobry, aby TK stwierdził nieważność art.6 Europejskiej Konwencji Praw Człowieka jest wręcz szatański. Szatański w sytuacji, kiedy mówimy o bezpieczeństwie państwa polskiego, bezpieczeństwie energetycznym; kiedy Rosja chce rozwijać swoje mocarstwowe interesy.

Złożyliśmy swoje postulaty, postulaty Lewicy - proeuropejskie, postulaty umiędzynarodowienia wszystkich konfliktów i wzmocnienia naszej polityki zagranicznej dzięki członkostwu w ONZ, NATO i UE oraz poszanowaniu prawa europejskiego i międzynarodowego.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!